Att bygga hus har mänskligheten gjort sedan urminnes tider. Kunskapsområdet för en byggnads olika funktioner benämndes tidigare mer som ett hantverk än en industri. I samband med industrialiseringen började olika funktioner vidareutvecklas vilket också påverkar vår historia som handelsbolag till olika branscher.

Vår historia löper parallellt med utvecklingen av det moderna Sverige. Hantverkare, snickare, rörmokare, plåtslagare och plattsättare har successivt utvecklats till funktioner som alla moderna byggen behöver och i dag är dessa yrken också en bransch och industri.

Division Dahl vs är det äldsta varumärket inom gruppen etablerat år 1917 i en tid då rent vatten och avlopp successivt blev alltmer vanligt i hemmen. Vs-verksamheten startade Dahl redan år 1866 i Danmark av bröderna Niels Smith och William Dahl, Dahl i Danmark. Grundbulten till det svenska Dahl etablerades av AB Mark & Fosselius och Nordiska Rör AB år 1917 och sedan har många olika bolag tillkommit.

alt image

Den franska industrikoncernen Saint-Gobain, börsnoterat i Paris, förvärvade hela Dahlkoncernen år 2004 varpå Dahl Sverige AB blev moderbolag till övriga bolag i Sverige: Bevego byggplåt & ventilation AB, Optimera Svenska AB, Konradssons Kakel AB och Kakelspecialisten AB.

2021 etablerades SGDS Gruppen varpå respektive bolag blev divisioner under SGDS Gruppen.

 

alt image

Syftet med SGDS Gruppen är att ge de säljande divisionerna möjlighet att helt fokusera på sina kunder och deras behov av produkter och tillgänglighet. Inom SGDS Gruppen samlas stödfunktioner inom administration, ekonomi, hållbarhet, affärsutveckling, IT och supply chain.
Med ett centrerat mindset kan alla bolag och divisioner vidareutveckla processer som blir mer produktiva även för kund, som på sikt ska kunna beställa alla produkter för gemensam leverans till ett bygges konstruktion.

Vill du veta mer om våra bolags egen historia hänvisar vi till deras webbsidor:

alt image